Student interview: Marc, Data scientist & Filosoof

Knowledge base

Wie: Marc

Achtergrond: Natuurkunde – TU Delft, Filosofie – Universiteit Utrecht, Data Science en AI -Universiteit Eindhoven

Bedrijf: Solarge

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Ik heb een wat non-conventioneel verhaal want ik heb een vrij diverse achtergrond qua studie en interesses. Ik heb namelijk natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft,  filosofie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, een half jaartje in Canada gestudeerd aan de University of British Colombia en daarnaast ben ik lid van B&R beurs in Rotterdam – een studenten beleggingsvereniging. Een goede mix dus van exacte wetenschap, ruimdenkende filosofische theorieën en affiniteit voor finance en beleggen. Recentelijk ben ik naar Eindhoven gekomen om daar data science en AI te studeren en daar heb ik dit jaar mijn premaster gedaan. Zodoende ben ik via CodeHive ook met de vacature voor data scientist bij Solarge in aanraking gekomen waar ik aan de slag ben gegaan. Ik werk nu bij Solarge sinds januari als werkstudent naast mijn studie. Daarnaast heb ik sinds de zomer bij een ander bedrijf gewerkt; een start-up uit Gorinchem genaamd Value, waar ik data engineer was. Daar doe ik af en toe ook nog wat dingen. Ik heb dus eigenlijk 3 dingen naast elkaar: studie, Solarge en Value.

Waarom wilde je graag een bijbaan en hoe ben je bij CodeHive terecht gekomen?

Goede vraag. Bij natuurkunde merkte ik al dat de theorie die je opdoet in de collegezalen alleen een praktische uitweg vinden op een werkcollege waar je aan de slag gaat. Soms ook wel projecten, maar het blijft allemaal best wel fictief en in een experimentele fase. Ik vind het heel leuk om met projecten aan de slag te gaan die daadwerkelijk impact hebben op het echte leven, welke vertaalslag ik een beetje miste. Dit is in tegenstelling tot een bedrijf, waar een concreet probleem wordt voorgeschoteld en waar je vervolgens met je achtergrondkennis mee aan de slag kan gaan. Dat vind ik heel gaaf. Het geld van een bijbaan is natuurlijk leuk, maar het leukste vind ik dat ik nu dagelijks mijn opgedane kennis in de praktijk kan brengen en uitdagingen kan aangaan bij Solarge.

Hoe vind je het om te werken bij Solarge?

Solarge is een hele leuke werkgever. Ten eerste is het een heel interessant bedrijf. Het is een startup in de branche van zonnepanelen en in dit geval duurzame, circulaire en lichtgewicht zonnepanelen. Met mijn natuurkunde achtergrond is dat natuurlijk extra relevant en exciting voor mij. Ik vind het heel erg leuk om echt aan het voorfront te staan van de industrie met een startup die al serieus goed bezig is. Het werk zelf vind ik heel leuk. Een voorbeeld van een data-gerelateerd probleem bij Solarge op dit moment is de performance data visualisatie van de yield (opbrengst) van R&D zonnepanelen genormaliseerd aan lokale bestralingsdata. Dit bestaat uit het inzichtelijk maken van de performance van het R&D project. Over 2 of 3 weken gaan we waarschijnlijk naar een nieuw project en pakken we iets nieuws data-gerelateerds aan. In een bedrijf is altijd op veel plekken heel veel data beschikbaar. Bij Solarge voornamelijk omdat zij een nieuwe productielijn aan het bouwen zijn en er dus waarschijnlijk weer een nieuw project om de hoek komt kijken. Dan is het ontzettend gaaf om te kijken of we dit kunnen optimaliseren met behulp van data. Concreet ben ik nu één keer per week op het Solarge kantoor, meestal op de donderdag. Er werken nu ongeveer 15-20 mensen, waaronder ook een aantal studenten van de TU Delft die hun internship hier doen. Het is dus een hele leuke mix van verschillende mensen met verschillende expertises.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden binnen het bedrijf?

In mijn geval is het vrij projectmatig. Ik ben initieel gekomen voor het performance data visualisatie project, maar van begin af aan wisten we dat het daar niet bij zou blijven. Mijn verantwoordelijkheden, die verschillen per project, gaan voornamelijk over data gerelateerde problemen waar ik dus een oplossing voor bied. Er loopt vrij veel expertise rond bij Solarge, maar niet per se in de computer science of in de data niche. Daarom ben ik wel eindverantwoordelijk voor hetgeen dat ik oplever. Daarnaast werk ik natuurlijk ook in teamverband aangezien ik op de R&D afdeling werk, maar het is niet dat ik projectmatig aan dezelfde dingen met meerdere mensen werk.

Wat heb je geleerd dat je tijdens je studie nooit had kunnen leren?

Er is niets wat je tijdens je studie niet kunt leren, maar er zijn ook heel veel dingen die je links laat liggen of waar geen focus op ligt. Bij Solarge zijn we nu bijvoorbeeld bezig met het deployen van een webapplicatie op Microsoft Azure. Zoiets zou je niet zo snel doen omdat het in een productie omgeving is en op de universiteit kom je daar helemaal niet mee in aanraking. Dat is iets praktisch wat je meekrijgt aan kennis, wat ontzettend mooi meegenomen is. Daarnaast natuurlijk ook de meer concreet werk gerelateerde skills zoals in teamverband werken, communicatie, ownership, verantwoordelijkheid en deadlines. Dat soort skills leer je natuurlijk ook meer op werk dan op de universiteit. Tot slot leer je veel meer over hoe het er in het bedrijfsleven nou echt aan toegaat. Sommige dingen zijn iets simplistischer en sommige dingen zijn juist iets vernuftiger. Wat je op de universiteit leert is soms veel complexer.

Wat vind je van de combinatie werken/studeren, zou je het anderen aanraden?

Ik zou het meer dan aanraden. Sterker nog, ik vind het best apart dat het eigenlijk een uitzondering op de regel is. Ik snap dat de universiteit heel erg theoretisch is en moet zijn, maar ik vind dat een stukje praktijk heel erg waardevol kan zijn als je niet direct de ambitie hebt om de academische wereld in te gaan. Ik vind dat de combinatie van studeren en werken zeer waardevol is. Ik zou mensen dan ook ten alle tijden aanraden om een bijbaan naast hun studie te nemen als je studie er niet onder lijdt. Het belangrijkste punt is dat zaken in de werkelijkheid anders gaan dan in de theorie.

Hoe was jouw ervaring met CodeHive? Zou je CodeHive aanraden aan andere studenten en waarom?

Ik vond de ervaring met CodeHive heel fijn. Ik had me aangemeld op de website in de talentenpool en gereageerd op de vacature van Solarge. Wat ik heel fijn vond, is dat het geen langdradig proces was. Ik heb een paar keer met Thomas contact gehad en wat informatie doorgegeven. Daarna kon ik vrij snel bij Solarge op een aantal gesprekjes komen en voor ik het wist was het allemaal rond. Het was heel erg concreet en to-the-point. Lekker efficiënt, waar ik van hou. De kwaliteit van de vacatures is ook relatief hoog. Er staan mooie vacatures op en het scheelt ook dat je niet hoeft te spitten door allemaal dingen die irrelevant voor jou zijn. Ik vond de dingen die werden aangeboden best wel interessant dus dat maakt het ook aantrekkelijker om vervolgens daar naar te willen kijken.