Omzetbelasting voor freelancers

Knowledge base

Als je bij CodeHive als zzp’er werkt moet je vier keer per jaar omzetbelasting (btw-aangifte) doen. Dit doe je via de website van de belastingdienst. In dit artikel leggen we je uit wat je omzetbelasting is en waar je goed op moet letten.

In deze blog lees je

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting is een belasting die je als ondernemer in Nederland zelf moet betalen over je omzet. Btw (‘belasting over toegevoegde waarde’) is de belasting die je betaalt over jouw omzet. Btw die je zelf betaald hebt over zakelijke kosten mag je meestal aftrekken.

Btw tarieven

Er zijn drie btw tarieven, 21%, 9% en 0%. Het algemene btw-tarief is 21%. De andere tarieven zullen niet van toepassing zijn voor freelancers bij CodeHive.

Administratie

Als ondernemer ben je verplicht voor de btw een administratie bij te houden en te bewaren. Je bent verplicht deze administratie 7 jaar te bewaren. Het is belangrijk om in je factuur de juiste gegevens te vermelden. Deze informatie moet op je factuur staan:

 • Je volledige naam en die van de afnemer
 • Je volledige adres en dat van de afnemer (het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd)
 • Je btw-identificatienummer ( het nummer met ‘NL’ ervoor)
 • Je KVK-nummer
 • De datum waarop de factuur is gestuurd
 • Een factuurnummer
 • Wat je factureert: welke diensten heb je geleverd, hoe veel uur?
 • De datums waarop je de diensten hebt geleverd
 • Het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief btw
 • Het btw-tarief dat van toepassing is (21% in het geval van freelancen bij CodeHive)
 • Het btw-bedrag

Voor het gemak kan je websites zoals Moneybird gebruiken. Vanuit hier kan je facturen sturen en je boekhouding bijhouden.

Let hier goed op:

Over de volgende punten is nog weleens wat verwarring. Het is belangrijk om als zelfstandige hier goed op te letten.

 • De datum in je factuur is leidend, dus niet de datum waarop je je geld binnen hebt gekregen. Voorbeeld: ik stuur 30 december 2023 een factuur, die wordt 2 januari 2024 betaald. Deze omzet valt in Q4 2023.
 • Voorbelasting is de btw die je betaalt over aankopen die je doet voor je bedrijf, een van de voorwaardes is je een factuur hebt waar de btw vermeld op staat. Aankopen zijn bijvoorbeeld een nieuw toetsenbord of kantoor artikelen. Let op, dit zijn de regels die gelden over wat wel en wat niet onder voorbelasting valt.
 • Ook als je een kwartaal geen omzet hebt gemaakt als zzp’er moet je als nog inkomsten belasting over dat kwartaal doen. Je vult dan simpelweg bij omzet 0 in. Doe je dit niet, dan ontvang je een boete van de belastingdienst. Deze ontvang je ook als je te laat bent met je omzetbelasting indienen (je hebt tot 30 dagen na de laatste dag van het betreffende kwartaal). Voorbeeld: je doet op 1 februari 2024 aangifte over Q4 2023, je ontvangt een boete.
 • Zet de deadlines van de btw-aangifte in je agenda, of meld je aan voor onze reminder.
 • Dit zijn de deadlines voor 2024:
  • Q1 2024 moet binnen zijn voor 30 april 2024
  • Q2 2024 moet binnen zijn voor 31 juli 2024
  • Q3 2024 moet binnen zijn voor 31 oktober 2024
  • Q4 2024 moet binnen zijn voor 31 januari 2025

Address

CodeHive B.V.
Noordplein 249
3035 EE Rotterdam

Call Us

+31 6 22 011 224

Email

contact@codehive.nl