Student Interview: Sander Meijers

Knowledge base

Sander Meijers is een jonge data-analist die zijn weg naar het bedrijfsleven al tijdens zijn studie heeft gevonden. Met een achtergrond in econometrie en kunstmatige intelligentie heeft hij zich steeds verder ontwikkeld. Via CodeHive wist hij een interessante werkplek te vinden. In dit artikel vertelt Sander over zijn weg van de studieboeken naar de werkvloer, zijn drijfveren en hoe hij werk en privé in balans weet te houden.

 

Carrière bouwen met data en duurzame impact

Sander begon met studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij koos voor de bachelor Econometrie. Toen hij Econometrie afrondde besloot Sander verder te studeren en verhuisde naar Utrecht voor een bachelor in Kunstmatige Intelligentie. In het eerste jaar kwam Sander in contact met CodeHive. Via CodeHive vond hij een bijbaan als data-analist bij een bedrijf dat zich bezighoudt met de duurzaamheid van stalen constructies. De overstap naar een andere studie bood hem een nieuwe academische basis en de kans om zijn interesses verder uit te breiden. “Beide studies hebben me veel gebracht, vooral het logisch en analytisch denken en een bredere kijk op het werkveld.”

Nu, twee jaar later werkt Sander weer bij CodeHive. Hij is als data-analist bezig bij Greenchoice, waar hij werkt aan het project dat IT-resources en applicaties in kaart brengt. “Het is een uitdaging om processen te doorgronden en uit te zoeken welke resources wel of niet efficiënt gebruikt worden,” zegt hij. Naast zijn werk is hij nog twee dagen per week bezig met zijn studie en het afronden van zijn scriptie in Utrecht. Drie dagen per week werkt hij bij Greenchoice en hij maakt daarnaast graag tijd vrij voor voetbal, waar hij veel van zijn sociale contacten onderhoudt.

Sander Meijers voor CodeHive

Zijn werk als Data-Analist

Wat trekt Sander aan in een vakgebied dat vooral draait om cijfers en logica? Sander licht toe dat zijn huidige rol hem erg aanspreekt omdat hij kritisch moet kijken naar IT-resources en applicaties. Hij analyseert bijvoorbeeld de waarde van het gebruik van software zoals Citrix, waarbij hij onderzoekt of de software op een kosteneffectieve manier gebruikt wordt binnen de organisatie. “Het is nuttig werk,” legt Sander uit, “en met mijn onderzoeken help ik de IT-afdeling en het management keuzes te maken over het gebruik en de voortzetting van bepaalde software.” Hij vertelt dat hij zich dankzij zijn studies goed voorbereid voelde op deze taak: “Bij econometrie leerde ik gestructureerd denken en in mijn studie kunstmatige intelligentie ontwikkelde ik programmeervaardigheden die ik nu dagelijks gebruik.”

Bij Greenchoice doet Sander het voorwerk voor de projectontwikkelaars, die op basis van zijn analyses beslissingen nemen over de IT-resources. “Het is aan mij om uit te zoeken wie waar toegang toe heeft en of het relevant is dat dit zo blijft,” zegt hij. Zijn dagen bestaan uit onderzoek, rapportage en samenwerking met collega’s van IT-support en systeembeheer. Door zijn bevindingen en samenvattingen op papier te zetten, legt hij een basis voor toekomstige beslissingen binnen het IT-team. Hoewel hij zelfstandig werkt en zijn eigen onderzoek uitvoert, heeft hij een fijn team om zich heen, vertelt hij: “Ik werk veel alleen, maar de IT-collega’s staan altijd klaar om te helpen als ik vragen heb.”

Zijn werkdag kan op elk moment een puzzel worden. “Het leukste is om samen met iemand anders tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld als we iets vreemds vinden in de data en daar samen naar kunnen kijken.” Dat soort ontdekkingen maakt het werk leuk en afwisselend: “Die speurtocht, die focus en samen brainstormen over wat er precies gebeurt, daar krijg ik energie van.”

 

Soft skills in een data-analyse omgeving

Hoewel technische vaardigheden onmisbaar zijn in zijn werk, benadrukt Sander ook hoe belangrijk soft skills zijn in zijn rol. “Een praatje maken als je binnenkomt, onthouden wat er speelt in het leven van je collega’s – dat doet veel voor de sfeer.” Hij voegt eraan toe dat deze interpersoonlijke kant van het werk juist belangrijk wordt als hij zijn bevindingen moet presenteren aan collega’s die minder technische kennis hebben. “Het is belangrijk dat ik duidelijk kan uitleggen wat ik heb ontdekt, zonder in details te verzanden die voor managers niet relevant zijn,” vertelt hij. Die balans houden en kort en bondig blijven is volgens hem essentieel.

Sander vertelt dat zijn werk als data-analist hem helpt zich verder te ontwikkelen en effectiever om te gaan met zijn studie. “Je leert door ervaring sneller schakelen en durft ook direct vragen te stellen.” Deze directe aanpak heeft hij meegenomen van de werkvloer naar de collegebanken. Het ritme en de discipline die hij heeft opgebouwd als werkstudent hebben ook zijn tijdsindeling en efficiëntie verbeterd. Daarnaast geeft hij aan dat zijn ervaring met werken binnen grotere organisaties, zoals bij Greenchoice, hem het grotere plaatje heeft laten zien. “In een bedrijf met honderden medewerkers merk je hoe belangrijk het is om snel contact te leggen en prioriteiten te stellen. Je werkt samen met mensen die je nog nooit gezien hebt en die communicatie is soms wat ingewikkelder.”

 

Toekomstplannen van Sander

Sander heeft nog geen vastomlijnd plan voor de toekomst, maar hij kijkt uit naar verdere groeimogelijkheden in het veld van data-analyse. “Na de zomer denk ik er waarschijnlijk anders over, maar momenteel lijkt een rol waarin ik nauwer samenwerk met een senior data-analist me erg waardevol,” zegt hij. Hij ziet mogelijkheden om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen, vooral als hij in een hecht team kan werken. De mogelijkheden die hij via CodeHive heeft benut, bijvoorbeeld bij zijn vorige project in Delft, hebben hem geholpen om het werkveld te verkennen en hij staat dan ook open voor toekomstige kansen via het platform.

 

Sander is overtuigd van de waarde die werkervaring tijdens de studie biedt. Voor hem was het waardevol om te leren omgaan met organisatieprocessen, het aanleren van een werkritme en het stellen van prioriteiten. “Het is gewoon een verschil,” legt hij uit. “Je leert je aan te passen aan het professionele ritme en de eisen van een grote organisatie. Het is meer dan alleen softwarekennis; het draait om netwerken, communiceren en het vinden van de juiste mensen binnen het bedrijf.”

Met zijn voeten stevig op de grond, een brede academische achtergrond en groeiende ervaring in data-analyse, is Sander klaar om te blijven bouwen aan zijn carrière.