Student Interview: Jaron, IoT werkstudent

Knowledge base

Wie: Jaron

Achtergrond: Bsc Computer Science and Engineering, Msc Computer Science – TU Delft

Bedrijf: PHYSEE

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Jaron, ik ben 23 jaar oud en ik ben nu bezig met de Master Computer Science aan de TU Delft. Verder doe ik aan voetbal en vind ik het leuk om te schaken.

Waarom wilde je graag een bijbaan en hoe ben je bij CodeHive terecht gekomen?

Ik vond het fijn om een beetje geld te verdienen naast mijn studie. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren voornamelijk erg veel bij mijn studentenvereniging gedaan en dat was erg leuk om ervaring op te doen, maar ik wilde toch graag meer werkervaring. Tijdens mijn Master besloot ik het wat rustiger aan te doen zodat ik de tijd had om een baantje ernaast te hebben en ervaring op te doen voor na mijn studie.

Hoe vind je het om te werken bij PHYSEE?

Ik vind het leuk en ik vermaak me altijd in de dingen die ik doe. Ik werkte eerst gemiddeld anderhalve dag per week, maar dat is de laatste tijd wat minder geworden. PHYSEE is een bedrijf dat zonnepanelen installeert door een sensor te plaatsen en vervolgens gebaseerd op de invalshoek van het zonlicht berekent hoe hoog het zonnescherm moet staan om zowel ideaal te kunnen werken als zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten. Het is een jonge werkomgeving en dat is erg prettig. Het is een klein bedrijf dus iedereen kent elkaar en daardoor is het ook heel laagdrempelig om bijvoorbeeld met een baas of begeleider te praten. Ze proberen ook met alle werkstudenten en begeleiders eens in het kwartaal een bier en pizza avond te houden. Tijdens Corona hebben ze zelfs een eigen pizza oven gebouwd.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden/activiteiten binnen het bedrijf?

Ik ben werkstudent, dus ik ondersteun als het ware het development team. Ik houd me bezig met het handmatig installeren van de sensoren op locatie met behulp van een plattegrond. Ook moet ik controleren of de plattegrond klopt met alle ruimtes en locaties. Daarna documenteer ik hoe ik alles heb gedaan en voeg ik de sensoren toe aan een database. Omdat de sensoren werken op zonnepanelen houd ik bij of het systeem zegt dat er een bepaalde sensor offline is of helemaal niet online gaat. Als dit het geval is moet ik kijken waardoor dit kan komen. Dan kan ik de database erbij pakken om te zien waar die geïnstalleerd staat want het kan bijvoorbeeld zijn dat hij op een punt staat waar nooit zonlicht binnenkomt.  

Wat heb je geleerd dat je nooit tijdens je studie zou kunnen leren?

We hebben tijdens de studie wel projecten en groepswerk, maar dan denk ik toch het stukje van samenwerken binnen een bedrijf. Groepswerk is toch meer gefocust op het krijgen van een dataset om te analyseren of bijvoorbeeld het maken van een app. Bij een bedrijf kom je binnen en dan bestaat er als het ware al een heel systeem. Dit systeem moet je gaan leren met collega’s die er meer verstand van hebben. Je moet dan durven vragen over wat er allemaal in het systeem is of wat je nog kan doen als je extra tijd over hebt. Dus dan ook het stukje vooral waarin je echt leert hoe je binnen een bedrijf werkt. Ik zie voor een groot deel dingen terug van mijn studie. Je leert heel makkelijk omgaan met dingen en snel te schakelen. Toen hier een database gebruikt werd waar ik zelf nog niet specifiek mee gewerkt had, kon ik daar snel mijn weg in vinden. Dit was erg gaaf om te zien.

Wat vind je van de combinatie studeren/werken? Zou je het anderen aanraden?

Ja ik zou het aanraden, het hangt natuurlijk wel af van de situatie en de persoon. Het hangt ervan af hoeveel tijd je nog naast je studie over hebt en of je andere activiteiten zoals een studentenvereniging hebt. Zelf vind ik zeker de afwisseling tussen studie en werken erg fijn.

Hoe was jouw ervaring met CodeHive? En zou je CodeHive aanraden aan andere studenten en waarom?

De ervaring was goed, ik heb niet veel contact gehad met CodeHive want het ging allemaal relatief snel. Ik kreeg een bericht in een whatsapp groep voor banen voor TU Delft Master studenten. Daarop heb ik gereageerd en vervolgen mocht ik op sollicitatie gesprek komen en ben ik aangenomen voor de baan. Er werd nog regelmatig gevraagd hoe het ging dus dat was erg prettig. Het voelde voor mij erg laagdrempelig en deze manier heeft voor mij erg prettig gewerkt.