Student Interview: David, werkstudent software programmeur

Knowledge base

David Out

Bsc ICT – software engineer aan de Haagse Hogeschool

Bedrijf: Migrato

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Ik ben David Out, ik ben student aan de Haagse Hogeschool waar ik nu begin met mijn tweede jaar HBO ICT met de specialisatie software engineer. De afgelopen maanden heb ik via CodeHive bij Migrato als software programmeur gewerkt. Sinds mijn 10e had ik al interesse in computers. In games zag ik veel dingen waarvan ik wilde weten hoe mensen dat maken en dat dan ook zelf kunnen. Zodoende ging ik onderzoeken hoe je dat voor elkaar kreeg en leerde ik mijzelf gaande weg programmeren. Vanuit die affiniteit heb ik voor de specialisatie software engineer gekozen.

Hoe zag jouw rol en je verantwoordelijkheden binnen Migrato er uit?

Ik was verantwoordlijk voor software schrijven voor één van de vijf applicaties binnen het bedrijf. Ook was ik verantwoordelijk voor UI/UX design, iets wat ik mijzelf ook heb aangeleerd. In de periode voor Migrato wilde ik van alle kanten een beetje te weten dus verdiepte ik mij in UI/UX design. Zo kon Migrato mij breed inzetten en die afwisseling vind ik heel erg leuk.

Hoe kijk je terug op het bedrijf en de periode dat je voor hen werkte?

Ik vond het een hele leuke tijd. Het was ook heel wat anders dan wat ik eerst deed, ik was namelijk gewoon vakkenvuller bij de supermarkt. Na al lang ander werk te willen was het fijn dat ik dit via CodeHive heb gevonden. Voor mij was het speciaal dat ik ineens veel verantwoordelijkheid krijg. Opeens heel iets anders, eerst werkte ik heel veel met andere mensen in een gangpad. Nu ging ik in m’n eentje aan het werk, aan een programma. Bij Migrato werkte ik ook wel met andere mensen maar ik werkte voornamelijk in m’n eentje met meer zelfstandigheid.

Hoe is die switch van vakkenvuller naar programmeur ontstaan?

Zelf kon ik natuurlijk wel al wat dus ik was beetje aan het zoeken naar iets wat meer aansloot, maar zonder succes. Een studie genoot raadde mij het Instagram account van CodeHive aan. Zodoende heb ik daar een beetje gekeken naar mijn skillset en hoe dat aansloot bij de vacatures die online stonden. Op een gegeven moment kwam ik de vacature van Migrato tegen en heb ik daar op gereageerd. De overtuigende factor was dat ik echt klaar was bij de supermarkt en er vooruitging op salaris. Ook bedacht ik me dat het een vacature was voor iets waar ik al interesse in had en in mijn vrije tijd deed. Het helpt ook bij mijn studie, en als ik klaar ben met studeren heb ik in ieder geval al werk ervaring opgebouwd.

Zijn er ervaringen die je hebt opgedaan die je niet in de schoolbanken zou opdoen?

Zeker! Vooral eigenlijk het klantcontact. Op school weet iedereen wel iets of een beetje wat van ICT, en heeft wat ervaring. Bij Migrato waren er ook weleens klanten die totaal geen ervaring met ICT hebben. Ik kwam bijvoorbeeld ook mensen tegen van 50+ die er geen verstand van hadden. Waar het voor mij duidelijk was, was dat voor klanten niet altijd zo. Dan leer je toch hoe je dat voor die personen op kan lossen of duidelijker kan maken. Dus ik zou zeggen het communiceren en hoe je rekening moet houden met zo veel verschillende situaties. Het gebeurt namelijk ook weleens dat plotseling de planning wijzigt. Het plan moet dan worden omgegooid, iets wat je niet per se op school leert.

Heeft je werk je mogelijkheden gegeven om je professioneel te ontwikkelen?

Niet echt in de vorm van cursussen, omdat ik er niet zo lang heb gewerkt. Wel moedigde ze aan om op zoek te gaan naar dingen die ik nog niet wist of nieuwe dingen te leren. Dat gebeurde veel in taken die ik kreeg, dan gaven ze aan dat als ik het leuk vond, ik er aan mocht werken. Vaak waren dat dan ook dingen waar zij nog geen verstand van hadden. Na het uitzoeken legde ik dat aan ze uit en zo hielp ik hun dan ook weer een beetje met het leren van nieuwe dingen.

Over ontwikkeling gesproken, kan je wat vertellen over je lange termijn carrière doelen?

Daar moet ik even over nadenken, ik denk eigenlijk dat ik nooit wil stoppen met leren. Na deze bachelor wil ik ook nog een master doen. Qua uiteindelijk doel zou ik wel heel graag ooit een eigen bedrijf op willen richten. Daarvoor wil ik wel nog ervaring bij andere bedrijven oppikken, dan kan je nog advies vragen en is er ruimte om van anderen te leren.

Hoe ziet jouw ideale volgende stap er uit op korte termijn?

In ieder geval wil ik snel nieuw werk vinden, waar ik vrijheid krijg om nieuwe dingen te leren. Het liefste doe ik iets wat nu al een van mijn hobbies is, dus UI/UX design, programmeren of de combinatie daarvan. Als het maar niet eenzijdig is en het liefste remote, of hybride als het in de buurt is van Den Haag. Dat was iets wat ik heel fijn vond aan mijn werk bij Mirgrato, de vrijheid qua werktijden en plek. Los van werk wil ik natuurlijk mijn studie afronden met zo goed mogelijke cijfers, zonder mijn sociale leven te veel te verwaarlozen.

Heb je advies voor mensen die ook willen werken aan hun carrière naast hun studie?

Mijn voornaamste advies is om te kijken naar iets wat je zelf heel erg leuk vind, wat je hobby is of wat je goed kan en kijk dan of er iets te vinden is bij CodeHive wat daar mee matcht Wat ik merkte na de switch van vakkenvuller naar programmeur is dat die aansluiting werk veel leuker maakt. Er zullen minder irritaties tijdens je werk ontstaan en houd je het langer vol!